საკვები ელემენტების მნიშვნელობა მევენახეობაში

მთავარი square icon სიახლეები square iconსაკვები ელემენტების მნიშვნელობა მევენახეობაში

საკვები ელემენტების მნიშვნელობა მევენახეობაში უკავშირდება ვაზის ჯანსაღ ზრდასა და განვითარებას, რაც პირდაპირ გავლენას ახდენს ნაყოფის ხარისხსა და რაოდენობაზე. ვაზი არის ენერგიულად მზარდი კულტურა, რომელიც მოითხოვს კონკრეტულ საკვებ ელემენტებს სხვადასხვა განვითარების ეტაპზე. თუ მცენარეს საკვები ელემენტები არ აქვს საკმარისი რაოდენობით, ეს იწვევს სხვადასხვა პრობლემებს, როგორიცაა მცენარის ზრდის შეფერხება, ნაყოფის შემცირება და პათოგენებისადმი მგრძნობელობა.

 

1. აზოტი (N)

აზოტი არის ყველაზე მნიშვნელოვანი საკვები ელემენტი ვაზის სწრაფი ზრდისთვის, განსაკუთრებით ფოთლებისა და ყლორტების განვითარებისთვის

·  მნიშვნელობა: აზოტი ხელს უწყობს ყლორტების და ფოთლების ზრდას, რაც აუცილებელია ფოტოსინთეზისთვის.

·  ნაკლებობა: ზრდის შენელება, ფოთლების გაყვითლება, ნაყოფის ცუდი ხარისხი.

 

2. ფოსფორი (P)

ფოსფორი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ფესვთა სისტემის განვითარებაში, რაც აუცილებელია წყლისა და სასუქების უფრო ეფექტურად შეწოვისთვის

·  მნიშვნელობა: ფოსფორი აუცილებელია ფესვების ზრდისთვის, ნაყოფის ჩამოყალიბებისათვის და მცენარის ენერგიის გადანაწილებისთვის.

·  ნაკლებობა: სუსტი ფესვთა სისტემა, ცუდი ნაყოფის ხარისხი, ნაყოფის მომწიფების შენელება.

 

3. კალიუმი (K)

კალიუმი პასუხისმგებელია მცენარის წყალის და ტენიანობის შენარჩუნებაზე. ის ხელს უწყობს ვაზის გამძლეობას პათოგენების მიმართ და აუმჯობესებს ნაყოფის ხარისხს.

·  მნიშვნელობა: კალიუმი ხელს უწყობს ტენიანობის რეგულაციას, აუმჯობესებს ვაზის გამძლეობას და ნაყოფის ხარისხს.

·  ნაკლებობა: მცენარის გამძლეობის შემცირება, ცუდი ნაყოფი, უჯრედის კედლის დეფექტები.

 

4. კალციუმი (Ca)

კალციუმი აუცილებელია უჯრედების კედლების სტრუქტურისთვის და მცენარის უჯრედებში შესვლის პროცესის დასარეგულირებლად. ის ასევე ხელს უწყობს ვაზის დაავადებების წინააღმდეგ გამძლეობას.

·  მნიშვნელობა: კალციუმი მნიშვნელოვანია ნაყოფის სტრუქტურის და უჯრედების ჯანმრთელობისთვის.

·  ნაკლებობა: ფოთლების დეფორმაცია, ნაყოფის ჩაწოლა, ფესვების დარღვევა.

 

5. მაგნიუმი (Mg)

მაგნიუმი წარმოადგენს ქლოროფილის მთავარ კომპონენტს, რაც აუცილებელია ფოტოსინთეზისთვის.

·  მნიშვნელობა: მაგნიუმი აუცილებელია ფოტოსინთეზისთვის და ენერგიის წარმოქმნისთვის.

·  ნაკლებობა: ფოთლების ყვითლედობი, ფოთლების დაბერება, ფოტოსინთეზის დარღვევა.

დასკვნა: საკვები ელემენტები მევენახეობაში გადამწყვეტი მნიშვნელობისაა, რადგან მათი სანდო მიწოდება და მართვა ვაზის ჯანსაღი ზრდისა და ხარისხიანი ნაყოფის მიღებისთვის აუცილებელია. დაბალანსებული კვება ხელს უწყობს ვაზის გამძლეობას დაავადებებისა და გარემოს საეჭვო პირობების მიმართ.

 

                        რეკომენდირებული სასუქის დოზები 1 ჰა ფართობზე

·       ენ-ლონგი: 8ლ/ჰა (ორჯერადად)

·       ფოლიბორ L:2ლ/ჰა

·       სუპერკალი:4კგ/ჰა

·       ფოლიპლუსი:4ლ/ჰა

·       გეოსტიმი:4ლ/ჰა

 

ავტორი: ვალიკო მუსაშვილი                                                   მევენახეობა